Din momentul in care copilul tau a venit pe lume, fiecare clipa este o ocazie de a descoperi ce-l inconjoara. In fiecare zi face cunostinta cu lucruri noi si fiecare activitate ii ofera informatii pretioase despre lume. Joaca este o parte importanta din acest proces. La inceput, ii dezvolta atentia si motricitatea fina, iar pe masura ce copilul creste, il ajuta sa realizeze corelatii logice, sa inmagazineze cunostinte si sa relationeze cu cei din jur. De aceea, te sfatuim sa ii oferi jucariile potrivite si utile fiecarei etape de varsta.
In primele 3 luni de viata, raza sa vizuala este limitata. De aceea, iti recomandam jucariile viu colorate, pe care se va distra sa le priveasca de aproape. Va invata, in acest fel, sa distinga culorile intre ele si va fi cu atat mai fascinat daca jucariile fac si zgomote.
Intre 3 si 6 luni, bebelusul incepe sa isi dezvolte abilitatea de a prinde lucruri cu mana. Va reusi, de asemenea, sa mute un obiect dintr-o mana in cealalta si va fi tentat sa il inspecteze introducandu-l in gurita. Te sfatuim sa nu il impiedici sa faca acest lucru, pentru ca este unul dintre modurile esentiale in care un copil descopera lumea inconjuratoare, dar sa fii atenta ca jucariile respective sa fie curate si sa nu contina parti mici, pe care le-ar putea inghiti.
Intre 6 si 9 luni, zgomotul devine o atractie importanta. Este perioada in care bebelusii simt o placere deosebita in a lovi obiecte unele de altele sau de a bate in mobila cu linguri sau alte ustensile. Este timpul sa ii organizezi un centru de joaca intr-o zona a casei sau, daca ai un copil mai explorator, sa il lasi sa descopere intreaga casa, cu conditia sa o securizezi corespunzator.
Joaca – primul pas al bebelusului catre invatare
Este, de asemenea, varsta la care face cunostinta cu cartile. Chiar daca ti s-ar putea parea ca nu intelege ce ii citesti, te incurajam sa faci acest lucru in mod constant, pentru ca este o buna metoda de a-l ajuta sa asimileze si sa inteleaga mai bine limbajul.
Intre 9 si 12 luni, este vremea ca micutul tau sa descopere interactivitatea. Se va distra daca ii arati cum puteti face impreuna lucruri, imitandu-va unul pe celalalt: tu il mangai si el te mangaie inapoi, ii pui mana la nas si va face acelasi lucru. De asemenea, este perioada in care isi dezvolta mobilitatea: mai intai de-a busilea, apoi ridicandu-se in picioare pentru ca, in cele din urma, sa mearga singur. Poti face acest proces de-a dreptul fascinant, daca ii asezi in cale jucariile preferate, la care se va ambitiona sa ajunga.
Dat fiind ca si motricitatea fina se dezvolta odata cu mobilitatea, poti incerca sa ii oferi jucarii pe care le poate introduce unele in celelalte sau care au diverse orificii in care poate introduce obiecte, in functie de forma lor.