[ad_1]
Ce este cancerul de col uterin?
Cancerul de col uterin este cel mai des întâlnit tip de cancer depistat la femeile din întreaga lume. Acesta apare, de obicei, din modificări precanceroase deja existente în corp sau din cauza infecției cu human papilloma virus (HPV), acest virus cauzând peste 90% din cazurile de cancer de col uterin.
În cele mai multe cazuri, cancerul de col uterin este depistat în urma controlului, de către medicul ginecolog, la femeile cu vârstă medie (mai tinere de 65 de ani).
Tipuri de cancer de col uterin
Există două tipuri principale de cancer de col uterin:
- Carcinom cu celule scuamoase (reprezintă cele mai numeroase cazuri)
- Adenocarcinom (constituie aproximativ 20% din cazuri)
Cauzele apariției cancerului de col uterin
Această afecțiune poate apărea din mai multe motive:
- Diviziunea necontrolată a celulelor anormale (fiind și cauza principală a apariției afecțiunii)
- Apariția infecției cu HPV (human papilloma virus) – netratat, HIV-ul poate duce la apariția cancerului de col uterin. Cu toate acestea, nu toate persoanele infectate cu human papilloma virus dezvoltă cancer de col uterin.
- Un număr crescut de parteneri sexuali –
- Fumatul – femeile care fumează au un risc ridicat de a dezvolta cancer de col uterin, față de cele nefumătoare
- Sistemul imunitar scăzut – în mod normal, cancerul de col uterin se dezvoltă pe o perioadăde 15-20 de ani la persoanele cu sistemul imunitar normal. În cazul persoanelor cu sistem imunitar scăzut, perioada de dezvoltare a bolii ajunge la 5-10 ani.
- Folosirea anticoncepționalelor pe termen lung
- Contactarea bolilor cu transmitere sexuală
- Istoric familial de cancer de col uterin
- Supraponderabilitatea și obezitatea
Simptomele cancerului de col uterin
În cele mai multe cazuri, cancerul de col uterin este asimptomatic. Boala poate fi prevenită prin consulturi ginecologice periodice și efectuarea analizelor de rutină.
În cazul în care boala și-a făcut apariția și este nedetectată, pot apărea simptome precum:
- secreții vaginale cu miros neplăcut
- sângerări abundente
- dureri pelvine
- dureri în timpul actului sexual
- sângerări între menstruații
- sângerări după actul sexual
- lipsa poftei de mâncare
- oboseală
- pierdere în greutate
În stadiu foarte avansat al bolii, mai pot apărea simptome precum:
- anemie (din cauza pierderilor masive de sânge)
- dureri lombare
- dureri de membre inferioare
Diagnosticul bolii
Cancerul de col uterin poate fi diagnosticat prin control ginecologic. Primul pas în suspectarea bolii este rezultatul anormal al testului Papanicolau.
Testul Papanicolau poate fi considerat drept un prim semn al apariției bolii, însă confirmarea afecțiunii este făcută de biopisa colului uterin. Colposcopia, conizația de col uterin și biopsia sunt examenele medicale care pot confirma 100% prezența bolii în corp.
Tratamentul cancerului de col uterin
Cancerul de col uterin se poate trata în una sau mai multe metode medicale, în funcție de tipul și complexitatea bolii:
- Intervenția chirurgicală
- Radioterapie
- Chimioterapie
- Terapie țintită
În cazul unui stadiu incipient, se aplică, de regulă, tratamentul chirurgical. Tratamentul chirurgical se aplică, de obicei, în stadiu incipient. Tumora este extirpată, în funcție de mărime prin 3 metode: local, prin conizație, prin histerectomie simplă sau prin histerectomie radicală.
Dacă medicul consideră că este necesar, se aplică și limfadenectomia, ganglionii limfatici din zona vaselor de sânge mari fiind îndepărtați
În cazurile în care femeia își dorește să aibă copii, se efectuează trahelectomia, în cazul căreia nu se extirpează uterul, iar după tratament poate fi posibilă o sarcină.
În cazul cancerului de col uterin se mai poate aplica și concepul ganglionului limfatic santinelă, însă momentan este în fază de testare și s-au efectuat un număr mic de cazuri.
Dacă tumoarea s-a răspândit în afara colului uterin, se aplică, de regulă, un tratament de radioterapie în combinație cu chimioterapie.
Articolul Cancerul de col uterin – simptome și prevenție (P) apare prima dată în Prahova Medicala – informatii din domeniul medical din Prahova.
[ad_2]