Ce este sindromul genitourinar de menopauza si cum se poate trata

Daca treci  prin menopauza, este posibil sa fi auzit de sindromul genitourinar de menopauza (SGM). Aceasta afectiune apare ca urmare a scaderii nivelului de estrogen din organism si poate cauza simptome neplacute precum uscaciunea vaginala, dispareunia (durere in timpul actului sexual), mancarime sau iritatie vaginala, urinare frecventa si incontinenta urinara. In acest articol, vom discuta despre tratamentele disponibile pentru SGM, inclusiv PRP, acid hialuronic si CO2 laser.

Tratamentul SGM cu PRP

PRP sau plasma autologa bogata in trombocite este o procedura in care sangele pacientului este prelevat, centrifugat pentru a separa plasma bogata in trombocite, care contine factori de crestere si proteine, si apoi reintrodus in organismul pacientului. In cazul SGM, PRP poate fi injectat in vagin si clitoris pentru a creste fluxul de sange si a imbunatati sanatatea vaginala. PRP poate ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor precum uscaciunea vaginala si mancarimea.

Tratamentul SGM cu acid hialuronic

Acidul hialuronic este o substanta care se gaseste natural in organism si are capacitatea de a atrage apa, mentinand astfel hidratarea pielii si tesuturilor. In tratamentul SGM, acidul hialuronic poate fi injectat in vagin pentru a ajuta la hidratarea si restaurarea sanatatii vaginale. Aceasta procedura poate ajuta la reducerea simptomelor precum uscaciunea vaginala si dispareunia.

Tratamentul SGM cu CO2 laser

CO2 laser este o procedura minim invaziva care utilizeaza un laser pentru a imbunatati sanatatea vaginala. Acest tratament poate ajuta la reducerea simptomelor SGM, cum ar fi uscaciunea vaginala, mancarimea, durerea in timpul actului sexual si incontinenta urinara. CO2 laser poate ajuta, de asemenea, la intarirea si imbunatatirea elasticitatii tesuturilor vaginale.

Pe langa aceste tratamente, exista si alte optiuni disponibile pentru tratarea SGM, precum terapia hormonala sau terapia locala cu estrogen. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a gasi cea mai buna optiune de tratament pentru nevoile dumneavoastra specifice.

In concluzie, SGM poate fi o afectiune neplacuta si dureroasa pentru femeile care trec prin menopauza, dar exista mai multe optiuni de tratament disponibile pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Printre acestea se numara tratamentul cu PRP, acid hialuronic si CO2 laser. Fiecare dintre aceste tratamente poate ajuta la imbunatatirea sanatatii vaginale si reducerea simptomelor precum uscaciunea vaginala, dispareunia si incontinenta urinara.

In cazul tratamentului cu PRP, sangele pacientului este centrifugat pentru a separa plasma bogata in trombocite, care contine factori de crestere si proteine, si apoi reintrodus in organismul pacientului. Acest tratament poate ajuta la cresterea fluxului de sange si la imbunatatirea sanatatii vaginale. Tratamentul cu acid hialuronic implica injectarea acidului hialuronic in vagin pentru a ajuta la hidratarea si restaurarea sanatatii vaginale.

CO2 laser este o procedura minim invaziva care utilizeaza un laser pentru a imbunatati sanatatea vaginala. Acest tratament poate ajuta la reducerea simptomelor precum uscaciunea vaginala, mancarimea, durerea in timpul actului sexual si incontinenta urinara. CO2 laser poate ajuta, de asemenea, la intarirea si imbunatatirea elasticitatii tesuturilor vaginale.

In plus, terapia hormonala si terapia locala cu estrogen pot fi, de asemenea, optiuni de tratament pentru SGM. Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a afla care este cea mai buna optiune de tratament pentru nevoile dumneavoastra specifice.

In afara de tratamente, exista si alte masuri pe care le puteti lua pentru a reduce simptomele SGM. Acestea includ utilizarea lubrifiantului vaginal pentru a ajuta la combaterea uscaciunii vaginale, evitarea produselor de igiena intima care contin substante chimice dure si purtarea lenjeriei de bumbac pentru a permite pielii sa respire.

Conform blogului Centrului Medical Misca, SGM poate fi o afectiune neplacuta si dureroasa pentru femeile care trec prin menopauza, dar exista o serie de optiuni de tratament si masuri preventive disponibile.