Automatizarea portilor – Ce trebuie sa stii despre ea?

Automatizarea portilor a devenit o solutie tot mai populara pentru proprietarii de case, atat din mediul urban, cat si din cel rural. Instalarea unui kit de automatizare porti este un adevarat avans tehnologic care aduce o serie de beneficii importante. Inainte de a lua decizia de a achizitiona un astfel de kit, este bine sa ai cateva informatii de baza despre ceea ce inseamna automatizarea portilor.

Tipuri de automatizare pentru porti

Exista doua tipuri principale de automatizare pentru porti, in functie de modul in care se deschide poarta pe care vrei sa o deschizi in mod automat:

  • Automatizare batanta. Aceasta optiune este ideala pentru portile batante, care se deschid spre interior sau exterior. Un motor special actioneaza mecanismul de deschidere, facand procesul extrem de simplu si comod.
  • Automatizare culisanta.Automatizarea culisanta presupune instalarea unui motor puternic care impinge sau trage poarta pe sinele prevazute, asigurand o deschidere si inchidere lina.

Avantajele automatizarii portilor

Automatizarea portilor aduce numeroase avantaje care pot imbunatati considerabil viata de zi cu zi:

  • Confort. Unul dintre cele mai evidente beneficii este confortul. Nu mai trebuie sa cobori din masina pentru a deschide sau inchide poarta. Cu ajutorul unei  telecomenzi sau a unei aplicatii mobile, poti controla poarta de la distanta.
  • Securitate. Automatizarea portilor aduce si un plus in ceea ce priveste securitatea casei tale. Poarta se va inchide automat dupa ce ai intrat sau ai iesit din curte, reducand riscul de intrusi nedoriti. Pentru a spori gradul de securitate poti instala si un interfon.
  • Economie de timp.Timpul este resursa noastra cea mai pretioasa, iar automatizarea portilor iti ofera posibilitatea de a economisi cateva secunde in fiecare zi, pe care le-ai pierde in mod normal pentru a cobora din masina si a deschide poarta.
  • Valoare mai mare pentru proprietate.  Automatizarea portilor poate creste valoarea casei tale. In cazul in care vrei sa vinzi casa, aceasta caracteristica poate fi un argument suplimentar pentru potentialii cumparatori.

Ce trebuie sa stii inainte de a instala un sistem de automatizare porti?

Conform specialistilor de la eporti.ro, inainte de a instala un astfel de sistem trebuie sa stii cateva informatii esentiale:

Tipul portii. Trebuie sa stii tipul portii tale pentru a alege automatizarea potrivita. Portile batante si cele culisante necesita solutii diferite.

Alimentare. Majoritatea sistemelor de automatizare a portii necesita o sursa de alimentare electrica. Asigura-te ca ai acces la o sursa de curent sau exploreaza optiunile de alimentare alternativa, cum ar fi panourile solare.

Controlul dispozitivului. Decide cum vrei sa controlezi sistemul. Poti opta pentru o traditionala telecomanda sau pentru o aplicatie mobila care sa iti permita sa controlezi poarta de pe smartphone-ul tau. Pentru ca telecomanda poate sa fie un stres in plus si mai mult spatiu ocupat in buzunar, varianta aplicatiei este mult mai atractiva.

Costuri. Gandeste-te la un buget clar pentru instalarea automatizarii portii si ia in considerare costurile suplimentare, cum ar fi mentenanta si reparatiile.

Cum intretii o poarta automata?

Pentru a mentine sistemul de automatizare a portii in stare optima de functionare, este important sa efectuezi intretinerea regulata. Aceasta poate include verificarea sistemului de actionare, lubrifierea componentelor mobile si inlocuirea bateriilor de la telecomanda. Ocazional, este bine sa verifici si integritatea portii, pentru a o repara sau vopsi, atunci cand este cazul.