Ce trebuie sa ai in cabina daca esti sofer de TIR?

Viata unui sofer de camion poate sa fie plina de momente memorabile si satisfactii, dar si de provocari. In momentul in care faci scoala de soferi Brasov categoria CE, iti asumi toate aceste provocari, insa.

Printre ele se numara si faptul ca nu ai la indemana toate acele lucruri care iti ofera confort acasa.

Fiind departe de casa si petrecand mult timp in cabina, este esential sa ai tot ce iti trebuie pentru a te simti confortabil si pregatit pentru orice situatie.

Lucruri esentiale pe care trebuie sa le ai in cabina daca esti sofer de TIR

Documente

 • Permisul de conducere si atestatele profesionare.  Asigura-te ca ai intotdeauna la tine permisul de conducere valabil si atestatele profesionale, aferente activitatii pe care o practici.
 • Documentele camioanului. Include documentele de inmatriculare ale camionului, asigurarile si alte acte legale necesare.
 • Documente personale. Pasaportul sau cartea de identitate, cardurile de asigurare medicala si alte documente personale importante ar trebui sa fie intotdeauna in cabina.

Echipamente de siguranta si de urgenta

 • Extinctor, Un extinctor functional este esential in caz de incendiu.
 • Triunghiuri de avertizare. Pentru a semnaliza prezenta vehiculului pe marginea drumului in caz de oprire de urgenta.
 • Kit de prim ajutor. Asigura-te ca ai un kit de prim ajutor complet, care sa contina bandaje, dezinfectant, medicamente de baza si alte articole necesare pentru tratarea ranilor minore.
 • Lanterna si baterii de rezerva. O lanterna cu baterii de rezerva poate fi utila in situatii de urgenta sau in timpul inspectiilor vehiculului pe timp de noapte.

 Echipamente pentru confort si utilitati

 • Pat si lenjerii de pat. O noapte de odihna confortabila este esentiala pentru un sofer de TIR, asa ca asigura-te ca ai un pat confortabil si lenjerii adecvate.
 • Hrana si apa. In cabina, ar trebui sa ai intotdeauna provizii de hrana si apa suficiente pentru a face fata drumului si situatiilor neprevazute.
 • Mini-bucatarie portabila. Un mic aragaz portabil sau un cuptor cu microunde iti poate oferi posibilitatea de a prepara mancare proaspata si sanatoasa chiar in cabina.
 • Produse de igiena personala.  Produse de igiena personala, precum sampon, sapun, periuta si pasta de dinti, precum si prosoape, ar trebui sa fie intotdeauna la indemana.

Tehnologie si divertisment

Nu trebuie sa iti lipseasca telefonul, alaturi de un incarcator, pentru a fi mereu conectat si pentru a-ti putea incarca dispozitivul atunci cand esti in miscare.

Pentru a te ghida pe drum si a evita rutele cu trafic intens sau cu drumuri inchise este bine sa ai la indemana si un GPS.  Un laptop poate sa fie si el de ajutor in momentele pe care le petreci asteptand.

De asemenea, asigura-te ca ai si un set de chei si unelte esentiale pentru a face mici reparatii sau ajustari la camion.

Pe lista obiectelor de care ai putea sa ai nevoie se numara si o pereche de manusi, haine de schimb, incaltaminte de calitate, un spray de tantari si alte echipamente mici, care te pot ajuta sa fii mai confortabil. Nu aglomera foarte tare cabina cu lucruri pe care nu le folosesti, insa incearca sa aduci toate acele elemente care iti fac viata mai usoara. Drumuri bune si sigure!