Torsiunea ovariană

Torsiunea ovariană este o afecțiune ginecologică de urgență ce implică rotirea ovarului pe propriul său ligament, determinând oprirea fluxului de sânge. Nu este o afecțiune întâlnită frecvent, dar neadresată în timp util către medicul ginecolog poate fi periculoasă, ducând la necroza ovariană.

Această afecțiune este mai întâlnită la femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice. În plus, riscul de rotire a ovarului (a cărui dimensiune este mai mare) crește în cazul tratamentelor pentru fertilitate. În majoritatea situațiilor, torsiunea ovariană are loc pe partea dreaptă.

Simptome

Torsiunea ovariană se manifestă cel mai frecvent prin durere abdominală bruscă și severă. Durerea este adesea unilaterală (într-o singură parte a abdomenului), dar poate radia spre spate sau coapse. Alte simptome pot include:

  • Grețuri și vărsături
  • Febra
  • Dureri la nivelul pelvisului
  • Sensibilitate abdominală
  • Balonare
  • Tulburări urinare
  • Puls accelerat
  • Sângerare vaginală

Simptomele pot apărea și dispărea, dar în mod normal acestea se agravează treptat.

Cauze

Motivul exact pentru care un ovar se rotește în jurul ligamentului său este în mare parte necunoscut. Cu toate acestea, se crede că o creștere a masei ovarelor, fie datorită unei formațiuni sau unui chist ovarian, poate contribui la torsiune. Femeile cu ligamente ovariene lungi sau relaxate pot fi, de asemenea, mai predispuse la torsiune ovariană.

Diagnostic

Diagnosticul de torsiune ovariană se realizează adesea în urma unei evaluări clinice, luând în considerare simptomele pacientei și istoricul medical. Cu toate acestea, pot fi necesare și teste imagistice, precum ecografia transvaginală sau tomografia computerizată (CT), pentru a confirma diagnosticul.

În unele cazuri, este posibil ca torsiunea să nu fie vizibilă pe ecografie sau CT. În astfel de situații, medicul poate decide să realizeze o laparoscopie, o procedură minim invazivă prin care se poate vizualiza direct interiorul abdomenului.

Din păcate, la multe paciente, diagnosticul este pus într-un stadiu avansat, ceea ce duce la imposibilitatea de a conserva ovarul. Întârzierea diagnosticării este adesea cauzată de simptomele generale, care nu sunt specifice doar acestei afecțiuni.

Tratament

Torsiunea ovariană este o urgență medicală și necesită intervenție chirurgicală imediată pentru a preveni pierderea ovarelor. În timpul intervenției chirurgicale, medicul va încerca să detorseze ovarul și să restabilească fluxul de sânge. În cazuri severe, poate fi necesară îndepărtarea ovarului afectat.

Post-operator, pacientele pot fi îndrumate spre un tratament hormonal în cazul îndepărtării unuia sau ambelor ovare. De asemenea, este esențială monitorizarea ulterioară pentru a preveni recurența torsiunii ovariene.

Un studiu de caz al abordării unei torsiuni ovariene puteți vedea aici.

Torsiunea ovariană este o urgență ginecologică care necesită tratament imediat. Cu toate că poate fi o experiență înspăimântătoare, recunoașterea semnelor și simptomelor timpurii poate ajuta la evitarea complicațiilor severe. Dacă aveți durere abdominală severă sau alte simptome asociate cu torsiunea ovariană, este foarte important sa solicitați ajutorul unui medic ginecolog.