Onco-ginecologie – când și de ce să vizitezi un specialist

Onco-ginecologia reprezintă o subspecialitate medicală ce se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului ginecologic. Aceste patologii pot afecta diferite organe ale sistemului reproducător feminin, precum ovarul, uterul, colul uterin, vulva și vaginul. Cunoașterea simptomelor și a momentului potrivit pentru a consulta un specialist poate avea un impact major asupra prognosticului și a calității vieții.

Simptomatologia cancerelor genitale

Diverse semne pot indica nevoia de a consulta un specialist în ginecologie, de la sângerări vaginale anormale, care pot apărea între menstruații sau după menopauză, la dureri pelvine persistente sau intermitente.

Alțe indicatori pot include prezența unei mase sau umflături în zona pelviană și durerile sau sângerările în timpul actului sexual, semn că ar putea exista leziuni la nivelul colului uterin.

De asemenea, schimbări ale pielii vulvei, precum eritemul, mâncărimile sau leziunile, pot sugera afecțiuni ca vulvita sau chiar cancerul vulvar.

Nu în ultimul rând, modificările în obiceiurile urinare sau intestinale, cum ar fi dificultatea la urinare sau sângerările, ar putea semnala prezența unei tumori.

Când consultăm un specialist în cancerele genitale?

Consultul unei echipe de medici specializați în onco-ginecologie este esențială din mai multe motive.

În primul rând, este important să înțelegem că printr-o monitorizare regulată, un medic specializat poate identifica și controla numeroși factori de risc asociați cu dezvoltarea cancerului ginecologic. Asta înseamnă că, prin vizite periodice, o femeie își poate reduce semnificativ riscul de a se confrunta cu o patologie oncologică.

În al doilea rând, chiar și atunci când boala este într-o fază incipientă și nu prezintă simptome evidente, un specialist are capacitatea de a detecta orice modificări anormale. Prin identificarea precoce a cancerului, se mărește semnificativ șansa de vindecare și se poate asigura o abordare terapeutică eficientă. În plus, odată cu diagnosticul, medicul ginecolog este cel mai indicat să recomande și să implementeze un tratament adecvat fiecărui caz în parte, fie că este vorba de o intervenție chirurgicală, radioterapie, chimioterapie sau o combinație personalizată a acestora, asigurându-se astfel că pacienta primește cea mai bună îngrijire posibilă.

Chirurgia robotică în tratarea cancerelor ginecologice

Chirurgia robotică, o inovație revoluționară în domeniul medical, a fost inițial concepută pentru a optimiza rezultatele chirurgicale în intervențiile pelvine, abordând specialități precum urologia, ginecologia și chirurgia digestivă la nivel pelvin.

Ce diferențiază chirurgia robotică este eficiența și siguranța pe care o oferă. Robotul DaVinci reprezintă pentru paciente o variantă superioară chirurgiei laparoscopice convenționale, garantând o precizie sporită și reducând semnificativ riscurile asociate cu intervențiile chirurgicale. Printre beneficiile acestei tehnologii se numără: diminuarea sângerărilor, ameliorarea disconfortului postoperator, reducerea complicațiilor postoperatorii, o scădere a efectelor secundare nedorite asociate cu intervențiile chirurgicale complexe și o reducere substanțială a riscului de infecție.

Pe lângă acestea, chirurgia robotică se asociază cu o recuperare accelerată și o restaurare rapidă a funcției intestinale. Astfel, pacientele beneficiază de un timp mai scurt de convalescență, putându-se reintegra în viața profesională și cotidiană într-un ritm alert. Mai mult, chirurgia robotică își extinde utilitatea și în evaluarea extensiei bolilor, oferind o perspectivă detaliată asupra posibilității de rezecție oncologică a tumorilor genitale. Un atu distinctiv este utilizarea imagisticii cu fluorescență care, în timpul intervenției, permite identificarea ganglionilor santinelă, esențiali în evaluarea răspândirii potențiale a cancerului.